Yliveto3 (kopio).inddJohn Nurmisen Säätiö julkaisi 10.10. teoksen Miehet merellä – hetkiä luotsauksen historiasta luotsauslaitoksen merkkivuonna järjestetyn juhlatilaisuuden yhteydessä. Kirja tekee kunniaa luotseille, jotka ovat vuosisatojen ajan tehneet hengenvaarallista työtään säästä ja vuodenajasta riippumatta.

Luotsilaitos on Suomen vanhimpia edelleen toimivia organisaatiota. Jokainen merellä liikkuja tietää, miten tärkeää on pysytellä merikarttoihin merkityillä väylillä. Matalilla rannikkovesillä purjehtiva merenkävijä päätyy helposti karille. Suomalainen luotsilaitos on jo 320 vuotta huolehtinut Suomen merenkulun turvallisuudesta luotsaamalla laivat määränpäähänsä sekä merkitsemällä karit ja matalikot merimerkeillä ja viitoilla.

Luotsien työ on ollut saaristolaisille aina 1970-luvulle asti elämäntapa, joka usein periytyi isältä pojalle. Nykyisen luotsilaitoksen perustamisasiakirjana pidetään kuningas Kaarle XI:n vuonna 1696 antamaa luotsilaitosasetusta. Luotsin ammatti on tätä paljon vanhempi: laivoja luotsattiin Ruotsi-Suomen valtakunnassa jo keskiajalla ja luotsitoimintaan liittyviä säädöksiä löytyy jo 1200-luvulta.

”Finnpilot on erittäin tyytyväinen siihen, että luotsauksen historia on nyt koottu samoihin kansiin. Teos on hieno kunnianosoitus myös nykyluotsien työlle. Haluan lämpimästi kiittää John Nurmisen Säätiötä ja omaa henkilöstöämme, joka on osallistunut kirjan tuotantoon. Luotsauksen nykypäivä ja kehittäminen rakentuvat hienon historian perustalle”, toteaa Finnpilot Pilotage Oy:n toimitusjohtaja Matti Pajula.

Lue lisää John Nurmisen säätiön sivuilta